Pass och visum | Resecity - rätt resa till bäst pris

Pass och visum

Det är varje resenärs ansvar att se till att ha eventuellt erforderliga VISUM och GILTIGT PASS vid inresa till annat land. Tänk på att vissa länder kräver att ett pass är giltigt 6 månader efter avslutat resa. Tänk också på att en del länder har speciella regler när det gäller annats lands stämpel i passet. Det är ytterst viktigt att du har undersökt alla krav och bestämmelser som gäller för det land eller de länder du ska besöka på din resa. Vid minsta tveksamhet, kontakta landets ambassad eller konsulat. 

EU upplysningens information om pass och visum
Visumservice

Polisen & passfrågor

På polisens hemsida hittar du allt du behöver veta om pass samt resehandlingar, läs här!

Tappat ditt pass - vad gäller?

Från den 15 april 2016 gäller strängare regler för svenska pass, enligt ett riksdagsbeslut. Svenska medborgare ska kunna beviljas högst tre vanliga pass under en femårs-period. Om någon fått tre pass utfärdade inom de senaste fem åren, ska en ansökan om pass avslås. I dag finns inte några begränsningar för hur många pass som kan beviljas vid förlust av pass. Syftet är att komma åt missbruket av pass. En ny regel blir också att giltighetstiden för pass till barn sänks till tre år! Dags att ansöka om nytt pass - kontakta polisens passexpedition!

ESTA - för resa till USA eller vid mellanlandning i USA

Observera att E-pass är obligatoriskt på resa till/via USA från 1 april 2016. Detta enligt Visa Waiver Program (VWP). Dessutom måste man inneha en godkänd ESTA-ansökan. Ett e-pass, som har en särskild symbol på passets framsida, är en säkrare typ av pass med ett inbäddat elektroniskt chip. E-passet utfärdas av behörig myndighet och måste uppfylla internationella normer för säkerställande och lagring av information om innehavaren. Sverige började utfärda E-pass 2012, så kontrollera när ditt pass utfärdades och att den har symbolen och är försett med elektroniskt chip. Passen kommer att kontrolleras manuellt på flygplatsen. Du måste ha ett maskinläsbart pass som ska vara giltigt under hela din vistelse i USA. Om du inte har ett maskinläsbart pass, eller om din planerade vistelse kommer att överstiga 90 dagar, måste du skaffa ett amerikanskt visum före avresa.

ESTA-ansökan eller kontroll av existerande ansökan

 

 

 

Passregler

 

Polisen

 

New York

 

ESTA ansökan

 

ESTA application